EudaldSerrasolsas.cat » LA PEDRERA A “TROSSOS”
Eudald Serrasolsas i Humà

Grafista i pintor

LA PEDRERA A "TROSSOS" - 2014

Fitxa tècnica

Sèrie de deu quadres, de 60x60 cm. Pintura acrílica, vernís, retolador, sobre fusta de pollancre.

Obra executada durant els mesos de setembre a desembre de 2014.

L'obra va ser exposada a la sala d'exposicions del grup TACA, Casal Catòlic del 4 al 18 de febrer de 2014.


Presentació de l'autor:

Amb aquestes pintures, que he anomenat "TROSSOS", de l'edifici La Pedrera, construïda entre el 1906 i el 1910, vull homenatjar al genial arquitecte-artista Antoni Gaudí (1852-1926), any del meu naixement.

L'industrial Pere Milà volia una gran casa de vivendes, en el cèntric Passeig de Gràcia cantonada amb Provença de Barcelona. L'artista li va respondre amb un prodigi d'enginyeria. La façana de la casa, amb balconades ondulades, amb la pedra porosa amb què la va construir, d'aquí li ve el nom, fan la impressió de dunes de sorra. Els grans finestrals i els grans patis de llum, aconsegueixen il·luminar l'interior de la casa. No va construir parets de càrrega, les úniques que suporten l'estructura són les de les escales. La resta de l'immoble se sustenta sobre les bigues, creant un gran espai interior sense columnes. Això fa que si un dia volen canviar l'ús, solament caldria enderrocar els envans.

Com tota obra trencadora, no es va deslliurar d'unes crítiques ferotges d'una part de la gent benpensant. No va ser fins molt tard que se li va reconèixer el seu enorme talent, tant a nivell local com mundial.

Quan va acabar la construcció d'aquest edifici, Gaudí no va acceptar cap més encàrrec i va voler dedicar-se solament a dissenyar i construir el Temple Expiatori de la Sagrada Família, fins a la seva mort. Va poder veure acabat el Portal del Naixement i una de les torres.

Diria (sense saber-ne res) que amb La Pedrera, donava pas a la nova arquitectura. Solament vull recordar dos arquitectes coetanis de Gaudí i que tenen obra existent a Barcelona. Van de Rohe, alemany, 1886-1969, construeix a Montjuïc el Pavelló alemany, en motiu de l'Exposició Universal del 1929, reconstruït l'any 1986. És conegut pel nou Pavelló Van de Rohe. Josep Lluís Sert, 1902-1983, construeix la Casa Bloc a Sant Andreu del Palomar, a Barcelona, entre els anys1932 i 37. És una enorme edificació de vivendes populars amb el sistema dúplex. També va fer l'edifici Fundació Joan Miró, entre els anys 1972 i 75, a Montjuïc.

Vet aquí el meu petit reconeixement.

 

Febrer 2014Ús de galetes

Aquesta web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència com a usuari. Si segueix la navegant està donant el seu consentiment per l'acceptació d'aquestes galetes i l'acceptació de la política de galetes de EudaldSerrasolsas.cat - Cliqui a l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR ACEPTAR
Aviso de cookies